Jednoduchý generátor UML diagramů tříd pro jazyk Python - Hrebeň, Daniel (2021)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem generátoru UML diagramů. Cílem práce je vytvoření nástroje, který lze využít při výuce objektově orientovaného programování. Cíle je dosaženo analýzou současného stavu řešené problematiky včetně nástrojů, které se v době psaní práce vyskytovali na trhu a identifikací požadavků na vyvíjený nástroj. Výsledkem této práce je nástroj, který dokáže přečíst zdrojové kódy v jazyce Python a vygenerovat z nich UML diagram tříd. Tento nástroj je vyvinut v jazyce Python s pomocí knihoven, které jsou součástí jeho základní instalace. Nástroj má velmi jedno-duché grafické rozhraní a umožňuje výsledný diagram upravovat a uložit. Nástroj je pak možné integrovat do vývojového prostředí IDLE. V úvodu této práce je provedena analýza literatury a nástrojů, spojených se statickou analýzou kódu. Dále je popsán jazyk Python, využité knihovny a jazyk UML, tak aby čtenář porozuměl, proč právě tyto technologie byly vybrány. Následně je navržena architektura nástroje a popsán proces implementace. Nakonec je vysvětlena implemen-tace do IDLE a uvedena uživatelská příručka.