Přeshraniční vodní toky jako příležitost pro spolupráci : případová studie vlivu řeky Indus na indicko-pákistánské vztahy - Krausová, Kamila; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Machoň, Miloslav, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Diplomová práce se zabývá vztahem mezi přeshraničními vodními toky a spoluprací a ukazuje, že nutnost sdílení vody častěji vede ke spolupráci než ke konfliktu, a to i mezi znepřátelenými státy. Prostor je věnován příčinám spolupráce, jejím znakům, výhodám a výzvám, které přináší. Teoretická východiska práce jsou využita při analýze indicko-pákistánských vztahů, které jsou zkoumány s ohledem na sdílené povodí Indus. Cílem práce je zjistit, jaký vliv má povodí Indu na indicko-pákistánské vztahy a zda zemím umožňuje spolupracovat. Dalším cílem je analyzovat smlouvu o vodách Indu, identifikovat její silné a slabé stránky a také porozumět příležitostem a hrozbám, které se ke smlouvě vztahují. K naplnění cílů byla využita SWOT analýza, která umožňuje komplexně zhodnotit smlouvu o vodách Indu a poskytuje objektivní pohled o tom, zda je funkčním nástrojem spolupráce nebo nikoliv. SWOT analýza pracuje s institucionálními, socioekonomickými, politicko-bezpečnostními, geografickými a environmentálními faktory. Výsledky SWOT analýzy odhalují řadu silných stránek a příležitostí zejména v rámci institucionálních a politicko-bezpečnostních faktorů, které by státy mohly do budoucna využít pro rozšíření a prohloubení spolupráce a pro zajištění stability v regionu. Jsou ale identifikovány také slabé stránky a hrozby, které oslabují a ohrožují spolupráci, a měly by být eliminovány, aby bylo možné označit smlouvu za plně funkční nástroj spolupráce. Jedná se především o zahrnutí dopadů klimatických změn do smlouvy a snížení nedůvěry a politického napětí mezi zeměmi.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses