Fotografie ve virtuálních prostředích - Rejf, Jakub (2022)
Bakalářská práce se zabývá rostoucím fenoménem virtuální fotografie z hlediska fotografování ve videohrách. Má za cíl pokrýt jeho historické, technologické a ekonomické pozadí, která vedou k pořizování virtuálních fotografií, a následně rozebrat motivace za jejich tvorbou. Poté na základě informací z teoretické a praktické části rozhodnout, zda se jedná o relevantní fotografický obor. To je provedeno tvorbou série 12 vlastních fotografií vytvořených pomocí metod rozebraných v teoretické části. Metody jsou založeny na postupech známých profesionálních fotografů, konkrétně pomocí fotografického rozhraní NVIDIA Ansel a fotografických režimů her. Pomocí tvorby virtuálních fotografií bylo zjištěno, že pravidla pro vytváření reálných fotografií se projektují i do fotografií virtuálních. Stěžejní je vždy korektní kompozice a zřejmý autorův záměr. S takovými fotografiemi lze dále pracovat ekonomicky či umělecky. Na základě všech zjištěných informací a provedených postupů při tvorbě lze potvrdit tezi, že se jedná o odvozený a relevantní obor reálné fotografie.