Premietanie národného záujmu do priorít predsedníctva vo Vyšehradskej skupine – prípadová štúdia Slovenskej republiky - Pakošová, Diana; Kočí, Kateřina; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Bakalárska práca sa zaoberá otázkou výhodnosti členstva Slovenskej republiky (SR) vo Vyšehradskej skupine (V4). Výhodnosť hodnotí na základe miery zhody medzi záujmami SR na národnej úrovni a jej prioritami počas predsedníctva vo V4 v období júl 2018 – jún 2019, resp. miery, do akej sa legitímne národné záujmy SR premietajú do priorít predsedníctva vo V4. Využíva metódu prípadovej štúdie jedného predsedníctva a techniku kvalitatívnej riadenej obsahovej analýzy v kombinácii s procesom legitimácie záujmov. Do úvahy berie i obmedzenia, ktorým SR ako malý štát čelí. Predmetom analýzy je dvojica oficiálnych strategických dokumentov vydaných Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, vymedzujúca záujmy a priority na oboch úrovniach. Z výskumu vyplynuli najvýznamnejšie prioritné oblasti a legitímne národné záujmy, premietajúce sa z národnej na vyšehradskú úroveň, ako aj oblasti, v ktorých spoločný záujem identifikovaný nie je. Práca dochádza k záveru, že vyšehradská spolupráca je v kontexte presadzovania legitímnych národných záujmov pre SR výhodná, no táto výhodnosť z dôvodu relatívne nízkej miery zhody hraničí s nevýhodnosťou.
Vedoucí práce: Kateřina Kočí
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses