Stres a zátěžové faktory ve vybraném podniku. - Hýblová, Markéta (2021)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku pracovního stresu a zátěžových faktorů ve vybrané společnosti. Teoretická část obsahuje rešerši dosavadních poznatků o tématech stresu, pracovního stresu a zátěže, syndromu vyhoření a dalších, souvisejících s aktuálními problémy ve společnosti. Ve spolupráci s pracovníky z HR oddělení společnosti byly vybrány klíčové oblasti u vybraných kategorií zaměstnanců, z nichž byly formulovány hypotézy. Cílem práce bylo tyto oblasti popsat a porovnat s běžnou populací. Pro výzkum byla zvolena kvantitativní metoda sběru dat prostřednictvím tří standardizovaných dotazníků vyplňovaných online formou. Dotazník SVF 78 se zaměřuje na strategie zvládání stresu a poskytl náhled na využití pozitivních a negativních strategií u pracovníků společnosti. Prostřednictvím MBI – Maslach Burnout Inventory dotazníku byly zjištěny informace o stupni vyhoření pracovníků společnosti. Dotazník životní spokojenosti nám poskytl informace jak o celkové životní spokojenosti zaměstnanců v porovnání s běžnou populací. Hypotézy byly otestovány pomocí statistických testů a zhodnoceny v diskuzi. Mezi nejvýznamnější výsledky práce patří zjištění, že zaměstnanci společnosti používají v průměru statisticky významně více pozitivní strategie a méně negativní strategie zvládání stresu, než je tomu u běžné populace. Také dosahují statisticky významně vyššího stupně vyhoření v oblastech depersonalizace a osobního uspokojení v porovnání s běžnou populací. Dále byla zjištěna statisticky významně nižší celková životní spokojenost u pracovníků společnosti ve srovnání s běžnou populací. Z práce plynou podněty pro další práci HR oddělení společnosti, například zaměření se na pracovní klima a vztahy na pracovišti.