Vliv institucí na neformální zaměstnávání ve Vietnamu - Dangová, Thuy Trang; Sejkora, Jiří, 1985-; Procházková Iliniţchi, Cristina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Neformální ekonomika je nedílnou součástí ekonomik mnoha zemí světa. Přestože je neformální ekonomika nejčastěji spojována s rozvojovými zeměmi, vyskytuje se v menší míře i ve vyspělých státech. Hraje důležitou roli ve vytváření pracovních příležitostí pro méně vzdělané lidi bez dostatečného vzdělání. Nicméně v neformálním sektoru jsou i jednotlivci a firmy, kteří se záměrně přesunuli do neformálního sektoru, aby se vyhnuli placení daní a dodržování předepsaných zákonů. Velikost neformální ekonomiky má tendenci se zmenšovat s rozvojem země. Velký vliv na hospodářský úspěch jednotlivých zemí má institucionální prostředí. Z toho důvodu jsou kvalitní instituce důležitým faktorem pro snížení míry neformálního zaměstnávání. Ve Vietnamu má neformální zaměstnávání klesající tendenci. Nedostatečná ochrana vlastnického práva, nedůvěra v soudní systém, nespravedlivá alokace zdrojů a nerovné podmínky pro podnikání vytváří podněty k neformálním aktivitám. Nicméně v posledních letech došlo k zefektivnění administrativy, snížení byrokratické zátěže, zjednodušení způsobu placení daní a větší ochraně pracovníků, což vedlo k postupnému snížení míry neformálního zaměstnávání.
Vedoucí práce: Jiří Sejkora
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses