Porovnání lidské a umělé inteligence při hraní šachu - Procházka, Lukáš (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou lidské a umělé inteligence. Cílem práce je porovnat lidskou a umělou inteligenci ve hře šachu. První kapitola se věnuje samotnému pojmu a definici lidské inteligence, jejímu měření a druhům. Ve druhé kapitole je vymezena umělá inteligence, představen Turingův test a argument čínského pokoje, a především zhodnocení přínosů a rizik spojených s využíváním umělé inteligence. V následující kapitole je definována samotná hra šachu. Pomocí metod rozhovoru a SWOT analýzy, bakalářská práce objasní, jak člověk vnímá hru šachu s umělou a lidskou inteligencí. Výzkum byl zakončen závěrem, že umělá inteligence nedokáže plně nahradit lidskou inteligenci ve hře šachu.