Stárnutí populace v České republice a jeho dopady na spotřebu - Sluťák, Josef; De Castro, Tereza; Vošta, Milan, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Diplomová práce se zabývá demografickým stárnutím populace v České republice, jeho příčinami a následnými konsekvencemi na spotřební vydání domácností v rámci klasifikace individuální spotřeby (CZ-COICOP). Hlavním cílem této práce je zaujmout komplexní pohled na celosvětový trend stárnutí populace jako celek a dále zhodnotit konkrétní situaci v České republice, a to na základně vymezeného teoretického rámce, současně s dopady na spotřebu. Dílčím cílem práce je zjištění hypotetického vývoje spotřeby domácností do roku 2025. Diplomová práce je rozdělena do třech kapitol. První kapitola se zabývá vymezením demografických pojmů z hlediska teoretického. Druhá kapitola se věnuje historickému vývoji populace v České republice a analyzuje demografické ukazatele. Poslední kapitola zjišťuje dopady na spotřebu domácností vlivem stárnutí populace.
Vedoucí práce: Tereza De Castro
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses