Analýza postojů obyvatel ČR k zavádění autonomních vozidel - Šupík, Daniel; Vadinský, Ondřej; Smutný, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Autonomní vozy, také známé jako samořídící, či vozy bez řidiče jsou technologií, která cílí na převzetí řídících úloh od tradičního řidiče. Provedené výzkumy ukazují, že postoj uživatelů k autonomním vozům by mohl být hlavní překážkou k zavádění autonomních vozů do provozu. Bakalářská práce má za cíl analyzovat postoj obyvatele české republiky k zavádění autonomních vozů a dále zjistit, jaké faktory tento postoj pozitivně ovlivňují. Teoretická část obsahuje literární rešerši již provedených výzkumů na téma akceptace autonomních vozů. Tyto rešerše slouží k identifikaci faktorů, které by mohly ovlivnit postoj respondentů. Ve výzkumné části je sestaveno, distribuováno a analyzováno dotazníkové šetření, které vychází z identifikovaných faktorů. Mezi vybrané faktory patří vnímaná užitečnost, vnímaná lehkost využití, povědomí o technologii a zkušenost s pokročilými bezpečnostními asistenčními systémy, věk a pohlaví respondenta. Elektronické dotazníkové šetření na vzorku 153 obyvatel ukázalo, že respondenti mají spíše negativní postoj k zavádění autonomních vozů, jelikož hodnota mediánu behaviorálního záměru vyšla -0,5 na pětibodové škále od -2 až 2. Z výsledků analýzy vyšlo, že mezi faktory, které mají pozitivní vliv na postoj obyvatel patří vnímaná užitečnost, vnímaná snadnost využití technologie a předchozí zkušenost s pokročilými bezpečnostními asistenčními systémy. U faktorů úroveň povědomí o technologii, věk a pohlaví respondentů se vlil neprokázal.
Vedoucí práce: Ondřej Vadinský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses