Vliv právní regulace kryptoměn na podnikatelské prostředí - Svoboda, Ondřej (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá právními a ekonomickými aspekty v souvislosti s regulací kryptoměn a jejich vlivem na podnikatelské prostředí v České republice a Německu. První část mapuje svět kryptoměn a vysvětluje jejich v podstatu ve vztahu k funkcím peněz. Zbytek práce se věnuje samotné legislativě a jejímu vývoji, kde jsou nejdříve podrobně rozebrány jednotlivé předpisy v rámci celé Evropské Unie. Zvláštní pozornost je věnována i budoucím legislativním návrhům. Dále se práce věnuje dvěma vybraným členským zemím, u kterých jsou představeny jednotlivé druhy podnikání, právní předpisy a jejich historický vývoj. Předpisy jsou dále analyzovány z hlediska jejich závaznosti a v jejich důležitosti vůči podnikání. Zjištěné závěry a předpoklady z obou členýských zemích jsou následně komparovány s daty z podnikání.