Potenciál luxusního nákupního centra v Praze - Bláha, Martin (2021)
Cílem diplomové práce je zaprvé zjistit, zda v Praze existuje potenciál pro luxusní nákupní centrum. Dále je cílem určit, jestli může být na luxusní nákupní centrum transformován některý z obchodních domů Kotva, Máj nebo Bílá labuť, které fungují v centru Prahy. Zatřetí je cílem doporučit, jak by mělo luxusní nákupní centrum v Praze vypadat, nebo zdůvodnit, proč jeho zřízení v současné době vhodné není. Teoretická část práce obsahuje rešerši literatury pro témata luxusních značkových prodejen, experiential marketingu a trendů na světovém trhu luxusního zboží. Praktická část práce využívá analýzy sekundárních zdrojů a vlastního výzkumu složeného z expertních rozhovorů a pozorování. Vyhodnocuje zaprvé poptávku a konkurenci na pražském luxusním maloobchodním trhu, zadruhé fungování zahraničních luxusních nákupních center. Závěr praktické části zahrnuje hlavní přínos práce, kterým je doporučení ohledně zřízení luxusního nákupního centra v Praze a ohledně případné transformace zmíněných obchodních domů.