Analýza nástrojů monetární politiky pro regulaci virtuálních měn v počítačových online hrách (MMORPG) - Lohniský, Štěpán (2021)
V reálném světě obvykle udržují stabilitu měny centrální banky. Na virtuálních trzích však takové instituce neexistují. Největšími virtuálními trhy jsou počítačové online hry s mnoha hráči (MMORPG hry), v nichž jsou hráči schopni získávat neomezené množství peněz a utrácet je za předměty ve hře, či obchodovat s ostatními hráči. Špatná regulace virtuální ekonomiky může vést k hyperinflaci a jejímu kolapsu. Tato práce hledá odpověď na otázku: jaké nástroje monetární politiky jsou účinné pro regulací virtuálních měn v MMORPG hrách a mohou být použity v reálném světě? Práce analyzuje ekonomiky 8 různých MMORPG her, překážky, které musely překonat pro stabilizaci svých ekonomik, a nástroje, které k tomu používají. Ve výsledku je zjištěno, že protiinflační nástroje použité v MMORPG hrách mají blíže k fiskálním nástrojům, které snižují agregátní poptávku. Možnost aplikace těchto nástrojů v reálných ekonomikách je však omezená.