Sociálněprávní aspekty volného pohybu pracovníků po Evropské unii - Jandačová, Natálie; Chvátalová, Iva; Kačírková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Diplomová práce se zabývá problematikou sociálně-právních aspektů volného pohybu pracovníků po Evropské unii se zaměřením na osoby v závislém vztahu. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První kapitola představuje úvod do problematiky, pojednává o cílech, nástrojích a současných trendech sociální politiky Evropské unie. Druhá kapitola se zabývá právní úpravou volného pohybu pracovníků. Třetí kapitola se věnuje koordinaci systémů sociálního zabezpečení z hlediska principů a působnosti koordinačních nařízení. Čtvrtá kapitola se zaměřuje na postup a povinnosti týkající se sociálního zabezpečení při migraci osob z České republiky do jiného členského státu. Závěrečná kapitola pak komplexně zhodnocuje unijní úpravu koordinace sociálního zabezpečení a autorka zde formuluje také náměty na dílčí změny relevantních pramenů práva Evropské unie.
Vedoucí práce: Iva Fischerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses