Vliv formulace testovací otázky na schopnost rozlišovat argumentační fauly - Boldov, Ilya; Vrbová, Lucie; Say, Nicolas; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Tato diplomová práce je zaměřena na oblast komunikačních faulů a jejich identifikaci. Hlavním cílem práce bylo výzkumem ověřit, zda varianta formulace testovací otázky ovlivní úspěšnost rozpoznání argumentačních faulů. Byly otestovány formulace „Je tvrzení problematické?“, „Obsahuje tvrzení logické chyby?“ a „Je fér použít tvrzení v diskusi?“. Výsledky potvrdily, že formulace má signifikantní vliv na úspěšnost identifikace. Formulace ale nemá vliv na konzistenci úspěšnosti odpovědí respondentů s různými charakterovými vlastnostmi, stejně jako zkoumané charakterové vlastnosti nemají vliv na úspěšnost. Oproti předpokladům bylo zjištěno, že formulace má různou silu vlivu v případě jednotlivých kategorií argumentačních faulů. Při testování vlivu sociodemografických faktorů nebyl dokázán statisticky významný vliv. Závěrem byl proveden kvalitativní výzkum s účelem podrobněji rozebrat výsledky a jejich možné příčiny. Tím byly zjištěny doplňující informace ohledně toho, že různé formulace mohou být interpretovaný s různou mírou správnosti. Kromě toho, respondenti potvrdili již existující popisy mechanismů fungování jednotlivých typů argumentačních faulů.
Vedoucí práce: Lucie Vrbová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses