Zpoplatnění železniční infrastruktury v relaci Rotterdam – Praha - Janovský, Petr (2022)
Diplomová práce definuje primární cíl, kterým je provést rozklad, rozbor a analýzu zpoplatnění železniční a silniční infrastruktury v relaci Praha-Rotterdam. K dosažení cíle jsou použity sekundární zdroje veřejné povahy. Aplikační část se věnuje popisu tras po železnici a silnici spolu s jejich srovnáním. Pozornost je věnována i konkrétním dopravcům v jednotlivých zemích zkoumané trasy. Poslední oddíl aplikační části aplikuje systémy zpoplatnění pro Českou republiku, Německo a Nizozemsko. Závěr aplikační části představuje srovnání zpoplatnění železnic a silnic v jednotlivých zemích. Teoreticko-metodologická část je věnována teoretickému podkladu týkající se železnice především v návaznosti na interoperabilitu jako je rozchod kolejí či zdroje hnací energie. Teoretická část dále zahrnuje legislativní rámec provozování železniční dopravy, poplatky a technologie výběru těchto poplatků.