Význam hutnictví železa pro československé hospodářství v období 1945-1965 - Veselý, Daniel (2021)
Diplomová práce „Význam hutnictví železa pro československé hospodářství v období 1945-1965“ se zabývá problematikou znárodnění a následného řízení průmyslového odvětví hutnictví železa. Cílem je zhodnotit, zda toto odvětví dokázalo plnit hodnoty produkce stanovené hospodářskými plány a zda bylo významnou součástí průmyslu. V práci je nejprve nastíněn proces a okolnosti znárodnění hutí a jejich stav ve 30. a 40. letech 20. století. Získané údaje jsou poté komparovány s výsledky dvouletého plánu a je zhodnocena jeho úspěšnost. Poté jsou analyzovány a hodnoceny jednotlivé hospodářské plány až do roku 1965 a je zhodnocena jejich úspěšnost. Na základě získaných informací je poté odpovězeno na hypotézu. Během výzkumu jsem došel k závěru, že hutnictví bylo významným průmyslovým odvětvím s rostoucím významem. Znárodnění mělo pro hutnictví železa pozitivní vliv zejména zpočátku sledovaného období, a ačkoliv se téměř pokaždé podařilo splnit kvóty produkce stanovené plánem, bylo znárodnění v pozdější části sledovaného období pro hutnictví spíše již škodlivé.