Význam hutnictví železa pro československé hospodářství v období 1945-1965 - Veselý, Daniel; Jakubec, Ivan, 1960-; Drábek, Jakub, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Diplomová práce „Význam hutnictví železa pro československé hospodářství v období 1945-1965“ se zabývá problematikou znárodnění a následného řízení průmyslového odvětví hutnictví železa. Cílem je zhodnotit, zda toto odvětví dokázalo plnit hodnoty produkce stanovené hospodářskými plány a zda bylo významnou součástí průmyslu. V práci je nejprve nastíněn proces a okolnosti znárodnění hutí a jejich stav ve 30. a 40. letech 20. století. Získané údaje jsou poté komparovány s výsledky dvouletého plánu a je zhodnocena jeho úspěšnost. Poté jsou analyzovány a hodnoceny jednotlivé hospodářské plány až do roku 1965 a je zhodnocena jejich úspěšnost. Na základě získaných informací je poté odpovězeno na hypotézu. Během výzkumu jsem došel k závěru, že hutnictví bylo významným průmyslovým odvětvím s rostoucím významem. Znárodnění mělo pro hutnictví železa pozitivní vliv zejména zpočátku sledovaného období, a ačkoliv se téměř pokaždé podařilo splnit kvóty produkce stanovené plánem, bylo znárodnění v pozdější části sledovaného období pro hutnictví spíše již škodlivé.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses