Umělecká rezidence ve 21. století : případová studie. - Lacmanová, Tereza (2021)
Tato diplomová práce přináší komplexní pohled na fenomén uměleckých rezidencí pro scénická umění v mezinárodním i českém kontextu. Obor uměleckých rezidencí se dynamicky rozvíjí a posiluje svůj význam. Rezidenční pobyty umělců a kulturních profesionálů jsou nástrojem mobility a mezinárodní spolupráce, zasazují se o rozvoj kreativity a živého umění, přispívají k sociální změně i regeneraci lokalit a přináší potenciál ekonomického rozvoje. Práce mapuje současnou situaci oboru v České republice, analyzuje finanční nástroje podpory a skrze případovou studii předkládá konkrétní příklady dobré praxe uměleckých rezidencí. Identifikuje jejich přínosy a pozitivní externality, ale i bariéry v rozvoji oboru a doporučuje kroky ke zlepšení.