Ekonomické a sociální aspekty historického vývoje v oblasti Vrchlabí a údolí Malého Labe v letech 1918-1948 - Johánek, Jiří; Váňa, Daniel; Dufek, Pavel, 1968-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce se věnuje ekonomickému a sociálnímu vývoji v regionu Vrchlabí a údolí Malého Labe v letech 1918-1948. V teoretické části se studie zaměřuje na ekonomický a sociální vývoj zde před rokem 1918. V této části je popsáno utváření různých průmyslových odvětví v daném regionu, primárně rozkvět textilního průmyslu. Právě toto odvětví bylo naprosto dominantní, a tudíž další kapitola se zaměřuje přímo na textilní průmysl v pohraničí, a to od jeho rozkvětu až po časové vymezení zvoleného období. Praktická část pojednává o ekonomickém vývoji vybraného regionu, a to konkrétně aplikací na podnikových fondech, které autenticky vytváří obraz o reálné ekonomické situaci. Následně práce komparuje různé ekonomické veličiny a ukazatele a tato srovnání nejen popisuje, ale i kriticky hodnotí. Na základě adresářů o průmyslu analyzuje vývoj podniků a živností v období 1925-1938, kdy zachycuje vznik, setrvání, či zánik jednotlivých živností. V neposlední řadě je mezi jednotlivými obcemi srovnávána vybavenost a zaměření tamních živností. Z hlediska sociálních aspektů práce popisuje, k jakému vývoji došlo ve sledovaném období a opět komparuje data mezi vybranými obcemi.
Vedoucí práce: Daniel Váňa
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses