Komparativní analýza současné podpory státu v roce 2020 při uplatnění žen na trhu práce po rodičovské dovolené v České republice a Švédsku - Herrmannová, Natálie; Bartůsková, Lucia; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Předmětem diplomové práce je zpracování komparativní analýzy současných nástrojů, které jsou v České republice a Švédsku státem používány k podpoře při uplatnění žen na trhu práce po rodičovské dovolené. Důvodem pro komparaci státních systémů v oblasti rodinné politiky je potenciální inspirace České republiky ve Švédském modelu rodinné politiky, který často bývá používán jako vzor pro ostatní země. Teoretická část popisuje trh práce a současné postavení žen na trhu práce. Dále ve sledovaných státech blíže definuje rodinnou politiku a opatření používaná k podpoře matek při návratu na trh práce. Praktická část nejprve analyzuje vybrané ukazatele ovlivňující plynulý návrat žen na pracovní trh po rodičovské dovolené v obou zemích a následně je provedena komparace těchto ukazatelů. Součástí praktické části je zároveň dotazníkové šetření, jehož cílovou skupinou jsou ženy z České republiky na mateřské/rodičovské dovolené a ženy, které se již po rodičovské dovolené na trh práce vrátily. Dotazníkové šetření slouží jako doplňková výzkumná metoda k provedené komparativní analýze. Výsledkem diplomové práce je komparace jednotlivých přístupů ke zvolenému tématu ve sledovaných zemích s návrhem možných změn a doporučení v Českém systému inspirované Švédským modelem rodinné politiky.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses