Aplikace Benfordova zákona na vybraná data ze studijního informačního systému - Bučková, Barbora (2021)
Tato diplomová práce se věnuje problematice Benfordova zákona a jeho aplikovatelnosti na data studijního informačního systému, která je formou analýzy na několika data setech a typech dat dokázána. Rovněž se zaobírá možností odhalit případné útoky na takovýto typ systémů. Bohužel k tomuto účelu lze zákonitosti Benfordova rozdělení použít jen limitovaně. A to v případě výrazného profilu útoku, který se neřídí Benfordovým zákonem, a zároveň velkého počtu operací provedených v rámci tohoto útoku. Kombinaci těchto faktorů ze tří zkoumaných typů útoků splňuje pokročilý automatizovaný útok, který byl úspěšně odhalen s využitím Benfordova zákona. Částečně byl odhalen i další útok, který má sice výrazný profil, ale menší počet akcí – jednoduchý automatizovaný útok. Jeho identifikace sice nebyla potvrzena statistickými metodami, ale jeho dopad je v porovnání s okolními segmenty viditelný. Naopak kyberútok nesplňuje ani jedno kritérium a není tedy touto metodou odhalitelný.