Metody stanovení hodnoty zákazníka pro podnik a jejich praktické využití na B2B trhu - Melounová, Anna (2021)
Cílem diplomové práce je vytvoření teoretického přehledu jednotlivých metod stanovení hodnoty zákazníka, následná aplikace vybraných metod na zákaznickou základnu v konkrétním B2B podniku a formulování doporučení. Pro analýzu hodnoty zákazníka byla využita minulá hodnota zákazníka, upravený strukturální vzorec pro výpočet hodnoty zákazníka, upravený vzorec pro SaaS společnosti a kohortní analýza. Minulá hodnota zákazníka neodhalila mnoho nového, výpočet na základě strukturálního vzorce a vzorce pro SaaS odkryl segmenty zákazníků, které se svou profitabilitou odlišovaly od očekávání společnosti. Kohortní analýza poskytla velmi užitečný pohled na skupiny zákazníků a jejich nákupní chování v čase.