Metody stanovení hodnoty zákazníka pro podnik a jejich praktické využití na B2B trhu - Melounová, Anna; Vávra, Oldřich; Polame, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Cílem diplomové práce je vytvoření teoretického přehledu jednotlivých metod stanovení hodnoty zákazníka, následná aplikace vybraných metod na zákaznickou základnu v konkrétním B2B podniku a formulování doporučení. Pro analýzu hodnoty zákazníka byla využita minulá hodnota zákazníka, upravený strukturální vzorec pro výpočet hodnoty zákazníka, upravený vzorec pro SaaS společnosti a kohortní analýza. Minulá hodnota zákazníka neodhalila mnoho nového, výpočet na základě strukturálního vzorce a vzorce pro SaaS odkryl segmenty zákazníků, které se svou profitabilitou odlišovaly od očekávání společnosti. Kohortní analýza poskytla velmi užitečný pohled na skupiny zákazníků a jejich nákupní chování v čase.
Vedoucí práce: Oldřich Vávra
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses