Inovativní investiční management : Analýza vlivu rizikového kapitálu na růst evropských high-tech startupů s využitím machine learning metod - Kadet, Igor (2022)
Tato studie se věnuje analýze vlivu rizikového kapitálu na růst evropských high-tech firem. Analýza je provedená za použití moderních ekonometrických metod a metod strojového učení. Cílem práce je odhadnout má-li rizikový kapitál statisticky významný vliv na růst řetězových indexu celkových tržeb, celkových aktiv, peněžních toků a zaměstnanosti evropských high-tech firem. V teoretické časti je uvedena literární rešerše a jsou popsány pojmy týkající se investičního managementu, rizikového kapitálu, strojového učení a Big Data. V praktické časti je popsán proces shromáždění datového souboru a samotná analýza tohoto souboru za použití moderních ekonometrických metod a metod strojového učení, konkrétně modelu fixních efektů, coarsened exact matching, modelu high dimensional fixed effects a state-of-the-art modelu double/debiased machine learning pro odhad kauzálních parametrů. V rámci této studie nebyl nalezen statisticky významný efekt vlivu rizikového kapitálu na vybrané finanční ukazatele high-tech startupů v Europě, což je v rozporu s výsledky literární rešerše, kde většina studií reportuje statisticky významné efekty VC kapitálu na růst firem. Jedním z hlavních důvodů je pravděpodobně, že firmy v našem datovém souboru působí na trhu v průměru již okolo 10 let. Moje studie tak přináší nové poznatky o tom, že VC kapitál nemusí mít efekt na růst firem které jsou v pokročilejších fázích start-upového cyklu. Zároveň moje studie přináší důkaz důležitosti publikování výsledků s nevýznamnými, nulovými efekty.