Zadlužení českých domácností v průběhu hospodářských cyklů v letech 2005 až 2020 - Miketová, Šárka (2021)
Diplomová práce analyzuje zadluženost českých domácností v průběhu hospodářských cyklů za období 2005–2020. Cílem práce je ověřit, zda se domácnosti v krizi zadlužovaly více a zda ve sledovaných letech bohatly rychleji, než chudly. Práce je zpracovaná formou literární rešerše, makroekonomické analýzy a dále také využívá metody popisné statistiky a srovnávání. Stěžejní část práce je věnována analýze obou stran bilance domácností a zahrnuje dvě krizová období (finanční krizi a covidovou pandemii). Na základě výše uvedených metod bylo zjištěno, že se české domácnosti ve sledovaných letech rychleji zadlužovaly, než bohatly. V případě spotřebních úvěrů jejich zadluženost v obou krizových letech klesala. V případě úvěrů na bydlení se zadluženost snižovala pouze v období finanční krize. Mezi rizika zadlužení patří především jeho rychlost, která může vést k předlužení sektoru domácností. To má negativní vliv nejen na jednotlivce, ale i instituce a respektive celý stát.