Kvalitní život v penzi generace Z v České republice se zaměřením na pasivní příjem v důchodovém věku - Rada, Rostislav; Bartůsková, Lucia; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Práce se zabývá analýzou vývoje důchodového systému v ČR od roku 2000 do roku 2020 a následnou projekcí příštích desetiletí. Práce dále zkoumá dvě investiční alternativy, které by generaci Z zajistily pasivní příjem v penzi. Zkoumané investiční možnosti v této práci představují účastnické fondy doplňkového penzijního spoření a investice do nemovitostí. Práce poskytuje ucelený pohled na důchodový systém ČR a individuální zajištění pasivního příjmu v penzi pomocí investičních alternativ. Úvod teoretické části je věnován historickému vývoji důchodového pojištění, na což navazuje obecné rozdělení penzijních systému. Dále je komplexně popsán důchodový systém ČR. Představeny jsou zde nedávné reformy, aktuální stav a možné budoucí reformy důchodového systému. V této části je také prezentována první investiční alternativa, kterou je doplňkové penzijní spoření. Poslední část je věnována finančnímu zajištění formou investic, přičemž je zde kladen důraz na investice do nemovitostí. Praktická část se v první řadě zabývá analýzou současného stavu důchodového systému ČR, přičemž předmětem zkoumání jsou dva faktory: ekonomický růst a demografický vývoj a následnou projekcí důchodového systému příštích desetiletí. Zejména v důsledku dlouhodobě nepříznivého demografického vývoje a následně negativně ovlivněného hospodaření důchodového systému se dále práce zabývá investičními alternativami, jimiž jsou doplňkové penzijní spoření a investice do nemovitostí, které by v penzi generaci Z zajistily finanční nezávislost či snížily finanční závislost na státu. Tyto typy finančního zajištění na stáří jsou již uplatňovány, proto je zde popsán jejich dosavadní průběh a závěrem jsou stanoveny predikce a doporučení do budoucích let. Přínosem práce je analýza příčin n
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses