Srovnání přepravních nákladů a časové náročnosti železniční a silniční přepravy při přepravě vybraných komodit po Baltsko-jadranském koridoru - Homolová, Ludmila (2021)
Cílem diplomové práce je srovnat nákladovou a časovou náročnost přeprav vybraných komodit při využití železniční nákladní přepravy s využitím mezinárodní kamionové přepravy na Baltsko-jadranském koridoru. Vzhledem k místu působnosti vybraného železničního dopravce jsou v teoretické části nejprve popsány legislativní nároky k získání drážního oprávnění v České republice. Dále je vymezeno postavení železniční nákladní dopravy v Evropě zaměřené na popis rozdílných národních standardů uplatňovaných na železnici. Následně je charakterizován samotný Baltsko-jadranský koridor z pohledu technicko-technologických parametrů a ekonomických aspektů. Pozornost je také věnována postavení mezinárodní kamionové dopravy jako hlavního konkurenta na trhu nákladních přepravních služeb. Teoretickou část uzavírá kapitola o přepravě nadrozměrného a nebezpečného zboží silniční a železniční dopravou. V praktické části je představen nákladní železniční dopravce DB Cargo Czechia, s.r.o. Ve spolupráci s uvedenou firmou je proveden rozbor časové a nákladové náročnosti přeprav vybraných komodit, které jsou na železničním koridoru reálně přepravovány. Výsledky jsou porovnány s nabídkou přepravních služeb od vybraných kamionových dopravců doporučených od ČESMAD Bohemia, z.s. Na závěr práce je publikován přehled, ve kterém jsou srovnány přepravní náklady a časy rozčleněné podle komodit. Na základě výsledků srovnání jsou zapracována doporučení pro budoucí přepravy těchto komodit jmenovaným železničním dopravcem.