Analýza postavení a podpory starších osob na trhu práce ČR,Německa a Švédska v letech 2009-2019 - Trantinová, Jana (2021)
Stárnutí populace je nevyhnutelným trendem v řadě vyspělých zemí. Podíl starších pracovníků na celkové populaci roste, a tudíž i důležitost jejich participace na trhu práce. Rovněž skutečnost přibývajících osob, které pobírají starobní důchod, zvyšuje zatížení produktivní složky obyvatelstva za účelem je zajistit. Cílem diplomové práce je zmapovat situaci osob starších 50 let na pracovním trhu v České republice a porovnat ji se stavem v Německu a Švédsku. Teoretická část práce definuje klíčové termíny charakterizující trh práce, pojem stárnutí a s ním spojené komplikace v pracovním životě nebo ageismus. Dále se zabývá nástroji, díky kterým lze dosáhnout intenzivnější participace starších pracovníků na trhu práce, jakožto nezaměstnaností ohrožené skupiny. Praktická část se zaobírá demografickým vývojem a predikcemi věkového rozložení obyvatelstva, porovnává důchodové systémy zmíněných zemí a věnuje se jejich konkrétním přístupům, které posilují pozici starších osob včetně těch nezaměstnaných. Konečně analyzuje řadu ukazatelů pracovního trhu se zaměřením na osoby starší 50 let v České republice a porovnává je s poměry v Německu a Švédsku včetně jejich vývoje mezi lety 2009-2019. Dochází k závěru, že starší osoby si mezi komparovanými zeměmi vedou lépe v Německu a Švédsku, nicméně v porovnání s EU vykazuje Česká republika v této oblasti dobré postavení.