Zkoumání manažerských modelů a jejich specifik v oblasti veřejných muzeí umění v ČR - Nuridzhanov, Alexander; Háša, Stanislav, 1974-; Pašmik, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Cílem této diplomové práce je zjistit, jaké manažerské modely jsou uplatňovány ve veřejných muzeích umění v České republice a jaká mají specifika s ohledem na velikost institucí. Teoretická část se nejdříve zaměřuje na změnu paradigmatu v managementu, popisuje vývoj jednotlivých manažerských funkcí a přináší koncept manažerských modelů od Juliana Birkinshawa. Poté jsou v práci pomocí rešerše odborné literatury popsána specifika arts managementu. Dále se definují odlišnosti managmentu v muzeích umění v podmínkách českého prostředí a shromažďují se teoretické poznatky pro účely kvalitativního výzkumu zaměřeného na odhalení dalších specifik arts managementu v galeriích. Na základě výsledků z rozhovorů v rámci dílčího kvalitativního výzkumu a literární rešerše z teoretické části je navržen strukturovaný dotazník, jenž je použit pro následný kvantitativní výzkum. Cílem dotazníkového šetření je nalezení odpovědi na výzkumnou otázku. Výzkumný vzorek je tvořen souborem všech státních příspěvkových organizací fungující jako muzea umění na území ČR, a to v celkovém počtu 37 institucí. Výsledky tohoto výzkumu jsou shrnuty v kapitole Diskuse praktické části práce. Tato diplomová práce je první aplikací teorie Birkinshawa v prostředí českých kulturních subjektů. Výzkum by měl nejen zmapovat toto kreativní odvětví, ale i položit začátek pro další zkoumání manažerských modelů v kultuře za účelem nalezení těch nejlepších praktik a principů.
Vedoucí práce: Stanislav Háša
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses