Analýza systému veřejného zdravotního pojištění v České republice v letech 2008–2020 - Hrubý, Adam (2021)
Diplomová práce se zabývá analýzou systému veřejného zdravotního pojištění v České republice v letech 2008 – 2020. Teoretická část práce se zaměřuje především na principy ekonomie zdraví a typologii zdravotních systémů s důrazem na Bismarckův model. Praktická část práce se věnuje legislativě systému veřejného zdravotního pojištění a vývoji celkových příjmů a výdajů zdravotních pojišťoven. Celkové příjmy i výdaje zdravotních pojišťoven jsou komparovány s vývojem HDP v ČR ve sledovaném období. Mezi komparovanými daty byla nalezena velmi silná korelace a byla tak potvrzena primární hypotéza práce, která sděluje, že „Systém veřejného zdravotního pojištění v České republice byl ve sledovaném období 2008-2020 silně procyklický.“. Analýzou zůstatků rezervních a základních fondů zdravotních pojišťoven došlo k falsifikaci sekundární hypotézy práce, která uvádí, že „Zdravotní pojišťovny za období pandemie covid-19 vyčerpaly veškeré úspory z minulých let.“, jelikož v době psaní práce zdravotní pojišťovny nevyčerpaly veškeré úspory z minulých let. Součástí práce jsou hospodářskopolitická doporučení pro stabilizaci systému v příštích letech.