Vliv nezaměstnanosti na míru kriminality - Nekužová, Veronika (2021)
Tato bakalářská práce empiricky testuje vliv nezaměstnanosti na míru kriminality. Cílem práce je tento vztah ověřit vzhledem k datům z České republiky v letech 2010 až 2020 získaných především z Českého statistického úřadu a Policie České republiky. Míra kriminality je pro přesnější výsledek rozdělena do čtyř kategorií na celkovou, násilnou, majetkovou a ekonomickou kriminalitu. Mimo tyto čtyři kategorie kriminality a nezaměstnanosti jsou do modelu zahrnuty další proměnné, jako je hustota zalidnění, medián mezd, míra dopadení specifická pro danou kategorii kriminality a rozpočtové výdaje na Policii České republiky. Z výsledných modelů lze hovořit, až na ekonomickou kriminalitu, o existenci vztahu přímé úměry mezi nezaměstnaností a mírou kriminality. Potvrzení hypotéz o korelaci poskytlo vhodný ekonomický, právní anebo kulturní kontext ke kriminální činnosti a nutnost tento vztah nezanedbávat.