Vliv nezaměstnanosti na míru kriminality - Nekužová, Veronika; Kotrba, Vojtěch; Čermáková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Tato bakalářská práce empiricky testuje vliv nezaměstnanosti na míru kriminality. Cílem práce je tento vztah ověřit vzhledem k datům z České republiky v letech 2010 až 2020 získaných především z Českého statistického úřadu a Policie České republiky. Míra kriminality je pro přesnější výsledek rozdělena do čtyř kategorií na celkovou, násilnou, majetkovou a ekonomickou kriminalitu. Mimo tyto čtyři kategorie kriminality a nezaměstnanosti jsou do modelu zahrnuty další proměnné, jako je hustota zalidnění, medián mezd, míra dopadení specifická pro danou kategorii kriminality a rozpočtové výdaje na Policii České republiky. Z výsledných modelů lze hovořit, až na ekonomickou kriminalitu, o existenci vztahu přímé úměry mezi nezaměstnaností a mírou kriminality. Potvrzení hypotéz o korelaci poskytlo vhodný ekonomický, právní anebo kulturní kontext ke kriminální činnosti a nutnost tento vztah nezanedbávat.
Vedoucí práce: Vojtěch Kotrba
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses