Vliv vývoje ceny emisních povolenek a energetických surovin na tržní cenu elektřiny v ČR během druhé a třetí fáze EU ETS v letech 2008-2020 - Kunc, Martin; Loužek, Marek, 1975-; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Diplomová práce se zabývá vlivem ceny emisních povolenek a energetických komodit na cenu elektřinu na velkoobchodním trhu v ČR během 2. a 3. fáze EU ETS v letech 2008–2020. Cílem práce je zhodnotit vliv vývoje ceny emisních povolenek, ceny uhlí, ceny zemního plynu a ceny ropy na tržní cenu elektřiny na velkoobchodním trhu v ČR a současně porovnat jejich vliv v 2. a 3. fázi EU ETS. V teoretické a praktické části práce byly použity metody literární rešerše, faktografická rešerše, vícenásobný lineární regresní model za použití metody nejmenších čtverců a korelační analýza. Regresní i korelační analýza ukázaly, že největší vliv na velkoobchodní cenu elektřiny v letech 2008–2020 měl vývoj ceny emisních povolenek. Jejich vliv byl mezi 2. a 3. fází EU ETS konstantní. Cena uhlí je druhý nejvýznamnější determinant ceny elektřiny. Vliv uhlí zůstal mezi 2. a 3. fází konstantní, i přes pokles výroby elektřiny z uhelných elektráren. Na cenu elektřiny měl také vliv zemní plyn. Jeho vliv byl ve třetí fázi EU ETS silnější než ve druhé, kvůli růstu podílu na výrobě elektřiny. Cena ropy se ukázala jako statisticky nevýznamná.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses