Smart Cities - Ognjenović, Marko (2021)
Tématem této diplomové práce je koncept Smart City. Hlavním cílem diplomové práce je zmapování současné situace hl. m. Prahy co se týče vývoje z pohledu konceptu Smart City. Dílčím cílem je jednak poskytnutí komplexního přehledu probírané problematiky a seznámení čtenáře s nejaktuálnějšími trendy, ale i navržení doporučení či inspirací pro Prahu, vyplývajících z provedených analýz. K dosažení hlavního cíle práce byla stanovena výzkumná otázka, na jejíž správné zodpovězení byla využita komparativní analýza. Ke komparaci výkonnosti Prahy byla zvolena hlavní města zemí sousedících s Českou republikou – Berlín, Bratislava, Vídeň a Varšava. Syntéza v podobě SWOT analýzy poskytla východisko pro stanovení doporučení v podobě konkrétních projektů ostatních měst. Hluboká literární rešerše poskytla komplexní přehled o daném tématu.