Personální marketing jako nástroj stabilizace zaměstnanců - Pošvecová, Barbora; Palíšková, Marcela, 1961-; Němec, Otakar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Diplomová práce se týká tématu stabilizace zaměstnanců a s tím spojenými procesy interního personálního marketingu. Cílem práce je identifikovat, jaké jsou hlavní příčiny pro odchod zaměstnanců ze stávajících zaměstnání a zároveň jaké faktory jsou důležité pro jejich udržení ve společnosti. Tyto příčiny jsou analyzovány z pohledu generace X, Y a Z. Na základě zjištění jsou formulována doporučení pro management firem, výsledky práce tedy poslouží jako informační zdroj pro zaměstnavatele. V první, teoretické části jsou vysvětlené klíčové pojmy, které souvisí s danou problematikou. Praktická část se skládá ze sekundárního a primárního výzkumu. V rámci sekundárního výzkumu jsou analyzována data ohledně aktuální situace na trhu práce a dosavadní studie na dané téma. Další část je zaměřena na interpretaci výsledků dotazníkového šetření, syntézu dosavadních zjištění a nakonec jsou navržena doporučení pro zaměstnavatele v oblasti personálního marketingu.
Vedoucí práce: Marcela Palíšková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses