Ekonomie stochastické identity na příkladu pravidelných nákupů - Krautwurm, Petr (2021)
Diplomová práce navazuje na výzkum Identity v ekonomii. Diplomová práce koncept Identity rozjíví, neboť dospívá k závěru, že z hlediska ekonomie lze Identitu legitimně definovat jako soustavu rozhodovatelových terminálních cílů, které se v čase náhodně vyvíjejí. Na základě této informace práce navrhuje mechanismus zavedení stochastických prvků do užitkové funkce. S využitím termínovaného charakteru spotřeby práce ilustruje, že vlivem daného mechanismu lze získat model předzávazků. Práce poté představuje model optimální volby předzávazku u rozhodovatele se stochastickou Identitou, který koná termínovaná rozhodnutí. Na daném modelu práce ověřuje dvě hypotézy pomocí simulačního přístupu. První hypotéza je, že pro rozhodovatele s proměnlivými preferencemi je v představeném modelu v průměru výhodnější dělat častější rozhodnutí, než kdyby jeho preference byly stabilní. Druhá hypotéza je, že pravé preference rozhodovatele lze modelovat jako rovnováhu, okolo níž jeho projevené preference fluktuují. První hypotézu práce zamítá a druhou potvrzuje.