Predikce úspěšnosti studentů pomocí technik strojového učení - Sanin, Oleksandr; Chudán, David; Strnad, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Cílem dané bakalářské práce je vytvoření klasifikačního modelu strojového učení na predikci úspěšností studentů v určité disciplíně nadcházejícího ročníku studia na základě údajů o jeho školních úspěších a známkách za první ročník vysokoškolského studia. Daná problematika je celosvětově na univerzitách velmi aktuální, vzhledem k vysoké úrovní studijní neúspěšnosti. Celá práce se dělí na dvě časti: teoretickou a praktickou. V rámci teoretické části je provedená rešerše základů strojového učení: typy a úlohy strojového učení, algoritmy a metriky v klasifikačních problémech. Následovně jsou popsány oblasti aplikace, možné problémy v implementaci a nevýhody. V rámci praktické části je implementován model strojového učení, který je navržen na základě datasetu, který obsahuje studijní výsledky studentů 1. ročníku studia let 2018/2019 ze dvou vzdělávacích oborů stejné fakulty. S využitím programovacího jazyka Python, je daný model transformován do maticové podoby, kde vždy jedna proměnná, kterou je třeba předpovědět, je cílová. Dále je testována řada modelů strojového učení, které zahrnují různé implementace lineární regrese, podpůrných vektorů a naivního bayesovského klasifikátoru. V závěru práce je provedeno porovnání přesnosti modelů a jsou vybrány dva nejpřesnější. Součástí závěru jsou zároveň detailně popsané vyhlídky na rozvoj klasifikátoru a další možné směřování práce. Cíle, které byly v rámci dané bakalářské práce definované, jsou úspěšně splněny. Je provedena analýza zkušeností s použitím strojového učení ve vzdělávacích postupech různými vzdělávacími institucemi. Výsledkem této práce je vytvoření klasifikačního modelů strojového učení, který umožňuje předpovídat úspěch studenta ve druhém ročníku, na základě údajů o jeho školní
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses