Očekávání a motivace generace Baby boomers, X, Y, Z od zaměstnání v malém podniku - Nárožná, Kateřina (2022)
Cílem této diplomové práce je pochopit specifika jednotlivých generací, stanovit případné rozdíly, zjistit jejich očekávání od zaměstnavatelů a především od malých podniků. Na základě autorova vlastního výzkumu, zjistit, jaká je ochota jednotlivých generací pracovat v malém podniku, jaké překážky k tomu případně mají a co zařazují mezi výhody práce pro tyto menší společnosti. Na základě zjištěných dat navrhnout doporučení pro vlastníky, či vedoucí pracovníky v malých podnicích. Teoretická část se zabývá popisem jednotlivých generací a jejich specifik a rešerší literatury přibližuje personální činnost v malých podnicích. Praktická část nejprve představuje metodologii, ve které jsou shrnuty vybrané metody diplomové práce. Praktická část pak shrnuje výsledky výzkumu, pomocí nějž došlo v práci k poznání, že jednotlivé generace vykazují rozdílné potřeby a očekávání při hledání zaměstnání. Zatímco baby boomers a generace X ocení zaměstnavatele, který si jich bude vážit a umožní jim mít flexibilní pracovní dobu, generace Y hledá u zaměstnavatele především možnost se rozvíjet a přejímat zkušenosti od starších kolegů či vedoucích. Generace Z ocení také finanční ohodnocení a možnost se rozvíjet a získávat nové zkušenosti a znalosti. Na základě těchto zjištění byly navrženy doporučení, jak generace zaujmout a následně si je udržet.