Vliv rodiny a místa narození na vzdělání dítěte - Blažejovská, Adéla; Miklánek, Tomáš; Kalíšková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Tato práce zkoumá vliv nejvyššího dosaženého vzdělání a zaměstnání rodičů na rozhodnutí jejich dítěte, zda bude studovat vysokou školu, a jaký studijní obor si zvolí. Práce nekončí pouze u vlivu rodičů, ale zaměřuje se také na vliv staršího sourozence a místa narození jedince. Hlavním cílem je odhalit vliv zmíněných faktorů na lidský kapitál člověka. Data byla získána pomocí dotazníkového šetření. Za pomoci OLS regrese bylo zjištěno, že vzdělání rodičů a staršího sourozence ovlivní pravděpodobnost, s jakou půjde jedinec studovat vysokou školu. Matčino vzdělání pozitivně ovlivní rozhodnutí jejího syna, zda jít studovat vysokou školu. Naopak otcovo vzdělání pozitivně ovlivní rozhodnutí jeho dcery. Využitím multinomial logitu bylo dále zjištěno, že má-li otec nebo matka vysokoškolské vzdělání, pak tím zásadně ovlivní volbu studijního oboru svého potomka. Jedinec, jehož otec má povolání, které se dá zařadit do kategorie profesionální a manažerské, si pravděpodobně nezvolí studijní obor z kategorie humanitní a sociální vědy nebo vzdělávání, ale bude vybírat obor z oblasti přírodních věd, inženýrství a IT. Posledním ze zásadních odhalení je, že respondent, pro kterého je velmi důležité mít vysoce placenou práci, bude pravděpodobně studovat ekonomický studijní obor.
Vedoucí práce: Tomáš Miklánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses