Analýza vývoje penzijního systému v Polsku po částečném znárodnění FF DC pilíře (2014 – 2021) - Čížková, Táňa; Brabec, Petr; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Tato práce pojednává o polském penzijním systému, jeho vývoji a změnách v letech 2014–2021, se zaměřením na období po roce 2014. V roce 1998 polský parlament schválil systémovou důchodovou reformu, která spočívala v zavedení druhého fondového pilíře. V roce 2014 došlo k částečnému znárodnění druhého pilíře a vláda Donalda Tuska odebrala více než polovinu aktiv otevřených penzijních fondů a učinila druhý pilíř dobrovolným. Po více než 20 letech fungování druhého pilíře má nastat největší změna – definitivní zrušení druhého pilíře. Práce ukazuje, že pro účastníky druhého pilíře bylo výhodnější opustit jej už v roce 2014, neboť dnes je odchod nemine a bude pro ně podstatně méně výhodný. Díky jednání vlády a stálým změnám za poslední dvě desetiletí autorka dochází k závěru, že polští občané definitivně ztratili důvěru v druhý pilíř a ve svou vládu.
Vedoucí práce: Petr Brabec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses