Analýza finanční dostupnosti bydlení vybraných příjmových skupin ve Zlínském kraji v letech 2013–2021 - Forchová, Tereza; Klement, Josef, 1990-; Mahútová, Denisa; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem finanční dostupnosti vlastnického a nájemního bydlení napříč různými příjmovými skupinami obyvatel, a to konkrétně ve Zlínském kraji v letech 2013 až 2020. Tato analýza probíhá prostřednictvím čtyř indikátorů: price-to-income, housing expenditures-to-income, rent-to-income a price-to-rent. Teoretická část zahrnuje základní charakteristiky trhu s bydlením a faktory ovlivňující nerovnováhu na trhu s bydlením. Dále jsou v teoretické části popsány ekonomické teorie zabývající se měřením finanční dostupnosti bydlení, rešerše odborné literatury a socioekonomické dopady finanční nedostupnosti bydlení. V praktické části jsou představeny příjmové skupiny obyvatel a probíhá analýza finanční dostupnosti bydlení pro tyto příjmové skupiny domácností. Z výsledků analýzy vyplývá, že finanční dostupnost vlastnického bydlení v čase klesá, ale naopak finanční dostupnost nájemního bydlení v čase roste. Součástí cíle této bakalářské práce je testování hypotézy, že „schopnost pořizovat si vlastnické bydlení se u nejnižší příjmové skupiny ve zkoumaném období zhoršuje“. Tato hypotéza je verifikována, jelikož se vlastnické bydlení stává během sledovaného období pro všechny zkoumané příjmové skupiny méně finančně dostupné.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses