Vstup do projektového řízení v oblasti informačních technologií - Kněnická, Kateřina; Oškrdal, Václav; Petržilka, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Cílem diplomové práce je posoudit, do jaké míry jsou rozhodující projektové a technologické znalosti, metodiky (certifikace), behaviorální kompetence, vzdělání, zkušenosti či jiné charakteristiky při vstupu do projektového řízení v oblasti informačních technologií ve vývoji. Teoretická část představuje základní informace o projektovém řízení, zaměřené na počátky a procesy projektového řízení, životní cyklus projektu nebo projektový trojimperativ. Dále se věnuje typologii projektů, modelům řízení projektu a roli PM v agilním i tradičním prostředí. V závěru se zabývá možnostmi projektových nástrojů a metodik (certifikací). Praktická část obsahuje dva pohledy. První pohled je analyzován z pozice několika respondentů, kteří se v profesi IT projektového manažera ve vývoji již uplatnili. Druhý se soustředí na zaměstnavatele a jejich preference na tuto pozici. Pro analýzu bylo vybráno několik pracovních portálů, které nabízejí pozice v tomto oboru. Z těchto portálů byly poté vybrány vhodné pracovní nabídky, které byly následně kategorizovány podle vybraných aspektů. Na základě kvalitativních rozhovorů byla poté hledána spojitost mezi tím, co udávají zaměstnavatelé v požadavcích a tím, co respondentům při vstupu do projektového řízení opravdu pomohlo.
Vedoucí práce: Václav Oškrdal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses