Změny v počtu státních zaměstnanců a celkové výši nákladů na jejich platy v České republice v letech 2006 až 2021 - Šimsa, Adam (2021)
Předmětem této bakalářské práce je skupina zaměstnanců veřejného sektoru, kteří se řadí mezi státní zaměstnance. Hlavní zkoumanou otázkou je vývoj počtu státních zaměstnanců České republiky a státních výdajů na jejich platy. Práce je rozdělena do dvou částí. První část se zabývá příčinami existence veřejného sektoru a fungováním veřejné správy. Druhá část práce je praktická a zabývá se vývojem v počtu státních zaměstnanců a nákladů na jejich platy a vládními cíli na změny hodnot těchto údajů. Závěrem této části je, že v současné době dochází k nárůstu jejich počtu i výdajů na jejich platy, a dále, že je pro vlády obtížné tyto výdaje omezit, ale naopak pro ně není obtížné je zvýšit.