Jak faktory ovlivňující účetnictví působí na efektivní sazbu korporátní daně - Purina, Marina; Mejzlík, Ladislav, 1961-; Procházka, David, 1979 říjen 10.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Disertační práce se zabývá otázkou, jak faktory ovlivňující účetnictví působí na daňový systém, který je aproximován pomocí efektivní sazby korporátní daně (dále jen ETR). První kapitola pojednává o historii výzkumu zmíněných faktorů a nabízí jejich výčet: kultura, právní systém, způsob získávání kapitálu, daňový systém, ostatní vnější vlivy, účetní profese. Druha kapitola po přehledu existujících studií ETR na makroúrovni modeluje a prokazuje významný vliv účetních faktorů na ETR na této hladině. Třetí kapitola provádí stejný výzkum na mikroekonomických údajích kótovaných společností ze střední a východní Evropy. Celkem v práci je představeno 20 modelů založených na analýze panelových dat za období 2013 – 2018, přičemž toto omezení je dáno charakteristikami zahrnutých proměnných. Hypotéza o významném vlivu účetních faktorů na ETR nebyla zamítnuta ani v jednom modelu. Výsledky této disertační práce přispívají k lepšímu pochopení komplikovaných vzájemných vztahů mezi účetnictvím a daněmi a mohou být využity mj. v politickém rozhodování.
Vedoucí práce: Ladislav Mejzlík
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations