Je míra úspor citlivá na úrokovou míru? : Případ vybraných zemí OECD. - Mašek, Martin; Potužák, Pavel; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Tato práce analyzuje vztah mezi čistou mírou úspor domácností a krátkodobou nominální a reálnou úrokovou mírou. Využívá nevybalancovaného panelu dat z 23 zemí OECD za časové rozmezí 1995–2020 ve statických lineárních panelových modelech. Hlavním rozdílem od předešlých prací je zohlednění peněžních iluzí v úrokových mírách a rozdělení analýzy na nominální a reálné hodnoty. Při zkoumání těchto vztahů je využit soubor několika dalších proměnných, jimiž jsou očekávaná míra inflace, míra nezaměstnanosti, poměr celkového hrubého státního dluhu k HDP, index reálných cen nemovitostí zastupující bohatství domácností, poměr celkového daňového zatížení k HDP, roční míra růstu reálného HDP na hlavu, roční míra růstu disponibilního důchodu domácností a dummy proměnná zohledňující přítomnost pandemie nemoci COVID-19 a protiepidemických restriktivních opatření. Empirická analýza nenalézá jednoznačný statisticky významný vztah mezi nominální ani mezi reálnou úrokovou mírou a čistou mírou úspor domácností. U daňového zatížení a tempa růstu reálného HDP jsou naopak nalezeny jasné statisticky významné negativní efekty, zatímco tempo růstu disponibilního důchodu domácností a přítomnost pandemie mají statisticky významné pozitivní efekty.
Vedoucí práce: Pavel Potužák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses