Management symfonických dechových orchestrů v České republice - Radová, Vlaďka (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem symfonické dechové hudby a její současnou podobou v ČR. Teoretická část se zabývá vymezením pojmu symfonická dechová hudba a hudebních žánrů a těles spadajících pod oblast dechové hudby. Dále obsahuje stručnou historii dechové hudby na českém území, její současný stav, seznámení s nejvýznamnějšími osobnostmi, asociacemi, festivaly a soutěžemi tohoto hudebního žánru. Následně seznamuje s tradicí dechové hudby v jiných zemích. Poslední kapitola teoretické části je věnována obecnému managementu symfonických orchestrů, podle něhož je posuzován management v oblasti symfonických dechových orchestrů. V praktické části byla analyzována činnost a management dvou českých symfonických dechových orchestrů, Ústřední hudby Armády České republiky a Harmonie 1872 Kolín. U těchto dvou zástupců došlo k prozkoumání struktury managementu, koncertní činnosti, marketingu a financování a jejich následnému srovnání a odlišení. V závěru práce jsou zodpovězeny výzkumné otázky a navržena určitá opatření, která by mohla usnadnit fungování těchto i jiných orchestrů ve zkoumané hudební oblasti.