Teorie pravděpodobnosti, statistika, pojistná matematika a matematické metody v ekonomii na Přírodovědecké fakultě UK a Vysoké škole speciálních nauk ČVUT v letech 1920-1952 - Vaněčková, Jindřiška; Závodský, Prokop, 1944-; Janhuba, Miloslav, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato diplomová práce popisuje vývoj výuky teorie pravděpodobnosti, matematické statistiky, pojistné matematiky a matematických metod v ekonomii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a Vysoké škole speciálních nauk v letech 1920 až 1952. Cílem je popsat organizační vývoj a postupný rozvoj studia jmenovaných předmětů na uvedených fakultách. Podklady byly čerpány z dosud publikovaných historických prací, studijních programů, publikací příslušných vysokoškolských učitelů a příslušných archiválií. První dvě kapitoly jsou věnovány postupně organizačnímu vývoji studia na obou fakultách. Nejprve je představen vývoj na Vysoké škole speciálních nauk od učebného běhu pro pojistnou techniku z~roku 1904 přes studium statisticko-pojistného inženýřství po obory matematicko-pojistného a ekonomicko-statistického inženýřství těsně před svým zánikem roku 1952. V druhé kapitole je popsáno studium pojistné matematiky a matematické statistiky a studium matematické statistiky, pojistné matematiky a ekonometriky na Přírodovědecké fakultě od jejího vzniku po reorganizaci roku 1952. Další část popisuje vybrané předměty vyučované během tehdejšího studia včetně stručných životopisů vybraných přednášejících z té doby. V poslední kapitole je pojednáno o česky psaných učebnicích týkajících se teorie pravděpodobnosti, matematické statistiky, pojistné matematiky a matematických metod v ekonomii.
Vedoucí práce: Prokop Závodský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses