Kurzový záväzok Českej národnej banky a jeho ukončenie - Hertz, David (2021)
Práca sa prvej časti zaoberá fungovaním Českej národnej banky ako centrálnej banky Českej republiky. V časti druhej sa vymedzuje teoretický základ menovej politiky centrálnych bánk. Vymenované a popísané sú menovopolitické nástroje, ktorými môže centrálna banka narábať. Zároveň je definovaný režim cielenia inflácie a ako ho má ČNB konkrétne nastavený. Meritom práce sú devízové intervencie, kde si vysvetlíme dôvody ich zavedenia a zároveň ich priebeh v období 2013-2017. Cieľom práce je zanalyzovať dopady devízových intervencií na hlavné makroekonomické ukazovatele ekonomiky po ukončení kurzového záväzku v roku 2017 a tým zistiť aké faktory ovplyvňovali českú ekonomiku v skúmanom období. Na základe prevedených analýz sme dospeli k záveru, že v skúmanom období mali najväčšie vplyvy na vývoj ekonomiky menový kurz, vyhlásenia bankovej rady a miera inflácie, kde medzi hlavnými faktormi boli špekulačné pozície na trhu, zvyšovanie úrokových sadzieb, zdražovanie cien potravín a pohonných hmôt a proinflačné tlaky zo zahraničia.