Kurzový záväzok Českej národnej banky a jeho ukončenie - Hertz, David; Pavelka, Tomáš, 1975-; Macáková, Libuše, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Práca sa prvej časti zaoberá fungovaním Českej národnej banky ako centrálnej banky Českej republiky. V časti druhej sa vymedzuje teoretický základ menovej politiky centrálnych bánk. Vymenované a popísané sú menovopolitické nástroje, ktorými môže centrálna banka narábať. Zároveň je definovaný režim cielenia inflácie a ako ho má ČNB konkrétne nastavený. Meritom práce sú devízové intervencie, kde si vysvetlíme dôvody ich zavedenia a zároveň ich priebeh v období 2013-2017. Cieľom práce je zanalyzovať dopady devízových intervencií na hlavné makroekonomické ukazovatele ekonomiky po ukončení kurzového záväzku v roku 2017 a tým zistiť aké faktory ovplyvňovali českú ekonomiku v skúmanom období. Na základe prevedených analýz sme dospeli k záveru, že v skúmanom období mali najväčšie vplyvy na vývoj ekonomiky menový kurz, vyhlásenia bankovej rady a miera inflácie, kde medzi hlavnými faktormi boli špekulačné pozície na trhu, zvyšovanie úrokových sadzieb, zdražovanie cien potravín a pohonných hmôt a proinflačné tlaky zo zahraničia.
Vedoucí práce: Tomáš Pavelka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses