Makroekonomické dopady bankových kríz - Slušný, Juraj; Brůna, Karel, 1973-; Szabo, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Diplomová práca sa sústredí na bankové krízy, ich riešenie a následné dopady. Konkrétne dopady sú skúmané pre nástroje, ktoré boli zavedené k riešeniu bankových kríz. Tieto nástroje sú konkrétne monetárna politika (konvenčná a nekonvenčná) a makroprudenciálna politika. Práca poskytuje najprv teoretický prehľad k teórií bankových kríz, k príčinám ich vzniku. Následne sú vysvetlené možnosti ich riešenia a ich potenciálne makroekonomické dopady, zamerané na ceny nehnuteľností. V analytickej časti je skúmaný vplyv 5 exogénnych premenných na index cien nehnuteľností v krajinách Írska a Španielska regresnou analýzou. Práca poskytuje zistenie o rozdielnosti ekonomík, kde v oboch sa ceny nehnuteľností vyvíjajú autoregresným procesom. V prípade Írska prvého rádu a v prípade Španielska druhého rádu. Ďalej v prípade Španielska vidíme vplyv hlavne depozitnej sadzby. V prípade Írska sa z dát javí významná predovšetkým makroprudenciálna politika zastúpená ukazovateľmi LTV a hodnotou regulatórneho kapitálu v bankovom systéme. Pri oboch krajinách bola nevýznamná hodnota bilančnej sumy centrálnej banky. Pri všetkých skúmaných hodnotách sme používali diferenciu prvého rádu.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses